• Se på havørne ved Præstø Fjord

  Havørnen svæver over skoven
  Havørnen svæver over skoven

  Der er mange havørne på Sydsjælland i denne tid. Både ved Dybsø Fjord, Avnø Fjord og Præstø Fjord ses i disse dage mange havørne. Ved Præstø Fjord kan man gå en tur ud i Næbskoven øst for Præstø. Kør ud ad Næbvej, og parker for enden af vejen. Man kan nu følge skovstien langs Præstø Fjord og få et kik til Feddet og Maderne. Undervejs kan man mellem træerne se ud over fjorden og spotte havørnene. De vil ofte side i nærheden af vågerne, og en gang imellem tager de en tur ind over vågen, med det resultat, at alle fuglene straks går i luften.
  Det lokale havørne fra Evensø fouragerer som oftest på Præstø Fjord, men om vinteren får vi foruden de danske ørne, også besøg af ørne fra Tyskland og Sverige.
  Da jeg var der en dag i Januar, så jeg 5 havørne på fjorden. De 3 af dem jagtede en sæl, som havde lavet et åndehul i isen lige vest for Maderne. Hver gang den kom op på isen, hoppede og fløj de hen imod den. Efter en halv times tid opgav de dog deres jagt, og tog sig i stedet en kort flyvetur, hvor de lavede flot luftakrobatik, som er deres parringsflugt.

  Se havørnenes flugt ved at klikke på billedet forneden.på linket

  Se Ørne ved Præstø Fjord på et kort

 • Se på dyrespor i sneen.

  Lau og Tue ser på indgangen til rævens hule.
  Lau og Tue ser på indgangen til rævens hule.

  Sne giver mange gode muligheder for oplevelser i naturen med børnene. Kør ud til nogle af de gode kælkebakker med slæden, og se dem suse ned. Eller tag skiene på og løb en tur i skoven.
  Noget af det mest spændende er imidlertid at gå ud i sneen for at finde og se på dyrespor. På nettet kan man finde flere sider med information om dyrespor, som man kan skrive ud og tage med der ud. Har der ligget sne i nogle dage, vil man finde mange dyrespor i sneen. Følger man f. eks. et harespor, kan man måske støde på et rævespor, og se hvor ræven har haft held til at fange haren. Der er måske oven i købet lidt blod på stedet.
  På rådyrsporerne kan man tydeligt se de dyreveksler de normalt færdes af, og flere steder vil man kunne se, hvor de har skrabet sneen væk for at finde mad neden under den.
  Man kan også være heldig at følge et rævespor, og på den måde finde frem til rævens hule. Ved at snuse til hulen, kan man få bekræftet, om ræven holder til der, idet der er en kraftig lugt af ræv i hullet, hvis det er beboet. Prøv også at finde den anden indgang, idet ræven altid har 2 indgange.

 • Se på fugle i vågerne

  Vågens-fugle

  Med de mildere vintre vi har haft, er det ikke så tit at vore farvande er dækket af is. Men når frosten bider i længere tid fryser vores indre farvande til med is. Specielt i vore fjorde går det hurtigt. Der vil dog som regel dannes en del våger, specielt hvor der er strøm, eller udløb af åer og bække. I disse våger samles de mange vandfugle, der ikke trækker længere sydpå.
  I vågerne finder vi vores egen vandfugle, blishønsene, knopsvanerne, gråænderne og gæssene. Men der ud over finder vi også vores gæster fra det nordlige Skandinavien såsom sangsvaner, pibeænder, troldænder, bjergænder, hvinænder og måske også lille lappedykker og stor skallesluger. Ja og man også være heldig og se lille skallesluger.
  Her i Vordingborg Kommune er det specielt i Præstø Fjor, Dybsø Fjord, Avnø Fjord og Stege Nor vi skal drage ud til, hvis vi vil se fuglene tæt på.
  Ved vågerne kan man også være heldig at se havørnen side nær vågen, for at holde øje med svage fugle. En gang imellem tager den runde over vågen for at slå ned på et bytte.

  Du kan se flere naturfotos ved at klikke på billedet.